Motorrijles

De rijlessen voor de categorie A (motorfiets)worden gegeven door Wim Ellenkamp.

 

Het motorrijbewijs valt onder categorie A. De volgende rijbewijscategorieën onderscheiden we vanaf 19 januari 2013:

Rijbewijs A1

Theorie-examen: Vanaf 17 jaar

Praktijkexamen: Vanaf 18 jaar

Bevoegdheden: U mag met deze rijbewijscategorie een motor van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag u hiermee een motor met volledige elektrische aandrijving besturen, als deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag u een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen. 

Rijbewijs A2

Theorie-examen: vanaf 17 jaar. Bent u al 2 jaar in het bezit bent van rijbewijscategorie A1? Dan hoeft u geen theorie-examen voor A2 te doen.

Praktijkexamen: vanaf 20 jaar.

Bevoegdheden: U mag met de rijbewijscategorie A2 een motor met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag de motor niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen. 

Rijbewijs A

Theorie-examen: alleen als u nog niet in het bezit bent van rijbewijscategorie A2 of A1. Dit kan dan vanaf 21 jaar.

Praktijkexamen: vanaf 21 jaar. Bent u al 2 jaar in het bezit van rijbewijs A2? Dan mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen. Bent u nog niet 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag u alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 totdat u 24 jaar bent. U krijgt de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op uw rijbewijs.

Bevoegdheden: Met deze rijbewijscategorie mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.

 

 

 

LesmotorenDe rijlessen duren 1 uur (60 min.) Tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan alle examenonderdelen zoals de voertuigbeheersing, de voertuigcontrole en de verkeersdeelname.

De instructie wordt, in principe, vanaf een volgmotor gegeven via een portofoon. De voordelen hiervan zijn dat de instructeur hetzelfde "voelt" als de cursisten en onderdelen kan voordoen (demonstreren). b.v. het rijden van bochten.

Het praktijkexamen is gesplitst in twee onderdelen nl. "Voertuigbeheersing" en "Verkeersdeelname".

Motorrijles filmopnames

Filmopnames

Tijdens de rijlessen hebben wij de mogelijkheid om de leerlingen te filmen vanaf de volgmotor. Daarvoor is er een camera op de motor gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat een leerling zelf kan zien wat hij of zij goed doet of wat nog voor verbetering vatbaar is. De filmfragmenten zijn direct, tijdens de les, op een scherm te bekijken, alles zit dan nog vers in het geheugen. Ook is het mogelijk een rijles volledig te filmen, welke de leerling dan mee naar huis kan nemen.